diumenge, 22 d’abril del 2012

Caterina Albert i Paradís


Caterina Albert i Paradís, 1869-1966, Novel·lista, narradora, autora teatral i poeta, és coneguda amb el pseudònim de Víctor Català, el qual va ser adoptat després de l'escàndol que va provocar, als Jocs Florals d'Olot de 1898, el fet que li fos premiat el monòleg La infanticida, que els sectors conservadors van considerar que era impropi d'una noia.

L'adopció de un pseudònim masculí, va ser una estratègia generalitzada entre les escriptores de l'època, per tal de preservar la seva llibertat i l'autenticitat de la seva obra.
platja de L'escala

Filla de terratinents de l'Escala, tot i la seva formació més aviat autodidactica, va demostrar ja des dels primers escrits, una seguretat com a escriptora: estava al dia de les novetats que havia aportat el Modernisme i va incorporar-se al moviment amb una actitud militant de manera que a l'hora de triar una plataforma literària, va optar per una revista innovadora com Joventut. L'editorial va publicar-li la novel·la Solitud (1905), la seva novel·la més important, i, el recull de narracions Caires vius (1907).  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada